Рацион для пожилых людей

Осіння вітамінізація: які продукти повинні бути в раціоні людей похилого віку

Щоб організм отримував необхідну кількість поживних речовин, з приходом осені дієтологи рекомендують переглянути свої харчові звички. Бажано звертати увагу не тільки на властивості кожного продукту, але і на особливості організму. У будинку для літніх людей «Забота любимых» ми складаємо меню відповідно до порад дипломованих дієтологів і геронтологів.

5 основних правил харчування літніх восени

У міжсезоння раціон пенсіонерів повинен відповідати ряду вимог:

  1. Максимально різноманітне меню з вмістом сезонних фруктів і овочів. Занадто тверді продукти, наприклад, морква, яблуко, можна подавати в перетертому, вареному або запеченому вигляді.
  2. Відсутність в раціоні їжі, що підвищує рівень холестерину або такою, що ускладнює роботу імунної системи.
  3. Відповідність енергетичної цінності страв до рівня активності людини і особливостей роботи органів травлення.
  4. Основу раціону складають продукти рослинного походження, злаки, риба. М’ясні страви краще подавати через день, вибираючи дієтичні різновиди – птицю, телятину, кролятину.
  5. Доглядальниці, родичі або фахівці, які доглядають за людьми похилого віку, повинні уважно стежити за кількістю вітамінів і корисних мікроелементів в раціоні пацієнта. І нестача, і надмірна кількість нутрієнтів однаково шкідливі.

Що потрібно їсти людям похилого віку восени

Джерелом енергії в нашому тілі є складні вуглеводи. Вони повільно засвоюються, не підвищують рівень цукру і не впливають на показник холестерину. Полісахариди багаті злаки і бобові, восени особливо корисні пшенична, вівсяна, гречана каші, квасоля, горох. Їх можна підсолодити невеликою кількістю меду, ягід або сухофруктів.

З напоїв рекомендуються трав’яні чаї і відвари, морси, фруктові або овочеві соки з невисоким показником кислотності. У приватних пансіонатах «Забота любимых» приділяється підвищена увага профілактиці сезонних вірусних захворювань. Восени в меню ми додаємо більше продуктів, що підвищують імунітет: квашена капуста, страви з гарбуза, мелені горіхи, риба, зелень, молоко, кефір, сир, цибуля і часник, овочеві супи, нежирне м’ясо. Справитися з осінньою нудьгою допоможуть ласощі, що впливають на вироблення «гормону щастя» серотоніну – чорний шоколад, какао, банани.