Особенности питания пожилых людей

Особливості харчування людей похилого віку

Вікові зміни позначаються на функціонуванні системи травлення та всього організму, тому харчування людей похилого віку має відбуватися з урахуванням перебудови основних обмінних процесів.

Чому людям похилого віку необхідно збалансовано харчуватися?

Правильне коригування раціону складається з урахуванням змін, що відбуваються в тілі:

  • З роками стан зубів погіршується і їжа погано пережовується. Також скорочується кількість слинних залоз, атрофується жувальна мускулатура, і органи травлення дається додаткове навантаження.
  • Змінюється рівень кислотності шлунка та його здатності, що перетравлюють, тому в кишечнику з’являється більше несприятливої ​​мікрофлори.
  • Маса печінки зменшується, а жовчний міхур збільшується в обсязі. В результаті підвищується ймовірність застою жовчі.
  • Всмоктування поживних речовин у тонкій кишці сповільнюється в 2-3 рази, що позначається на засвоєнні жирів і вуглеводів.
  • Кишкова перистальтика слабшає та частіше спостерігаються проблеми зі стільцем.
  • Стінки судин стають менш еластичними та виникає ризик розвитку гіпертонії.

Такі зміни не тільки порушують роботу обмінних процесів та слабшають імунітет, а й можуть спровокувати розвиток гастриту, гепатиту, ожиріння, цукрового діабету, панкреатиту, ішемічної хвороби серця, атеросклерозу та низки старечих недуг. Неправильне харчування у рази збільшує ризик виникнення хронічних захворювань.

Основні рекомендації щодо харчування людей похилого віку

Метою наукової дисципліни геродієтики є вивчення якості та кількості їжі, необхідної для профілактики негативних вікових змін та швидкого старіння. Для клієнтів пансіонату для людей похилого віку у ​​Кривому Розі «Забота любимых» раціон складається згідно з рекомендаціями дієтологів для літніх:

  1. Відмова від продуктів з великим вмістом холестерину, що сприяє утворенню атеросклеротичних бляшок.
  2. Різноманітність раціону, що дозволяє організму регулярно поповнюватися необхідною кількістю поживних речовин.
  3. Обмежене споживання солі, що призводить до набряку та підвищує ризик розвитку гіпертонії. Те саме стосується цукру: його допустима добова норма для людей похилого віку – не більше 50 грамів.
  4. Так як з віком почуття голоду притупляється, спеціальною їжею можна пробуджувати у людини похилого віку апетит. Для цього використовують ароматні приправи на кшталт часнику, зелені, невеликої кількості спецій, натуральних масел, які діють на смакові рецептори.
  5. В основі меню легкозасвоювані продукти, які не викликають серйозних харчових навантажень і позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. З цим завданням чудово справляється їжа, багата на клітковину.
  6. Дотримання 4-разового режиму харчування та рівномірний розподіл порцій по прийомах. У меню лише свіжа їжа, яка зберігається не більше 2 годин.
  7. Індивідуальний підхід до питань харчування з урахуванням стану організму та фактичних енерговитрат.

Не менш важливу роль відіграє і обстановка, в якій людина похилого віку вживає їжу. Вона має бути спокійною, без нервових переживань та стресів.

Потреба харчових речовин для людей похилого віку

З віком фізична активність знижується, і це додатково впливає на інтенсивність обмінних процесів. Для осіб віком від 60 до 74 років дієтологи рекомендують складати меню, при якому енергоцінність добового раціону досягає 2100-2300 ккал. Для людей старшого віку ця величина менша – 1900-2000 ккал. Потрібно також стежити за балансом поживних речовин, окремих вітамінів та мінералів.

  • Білок. При його нестачі порушується функціонування м’язів та кісток, а надлишок дає зайве навантаження на нирки, печінку, спричиняє атеросклероз. Білок міститься в кисломолочних продуктах, рибі, м’ясі птиці, яйцях, зернових та бобових.
  • Жири. Сприяють обміну холестерину, тому від них не варто відмовлятися. Їх достатньо міститься в молочній продукції, яйцях та нерафінованій олії.
  • Вуглеводи. Щоб організм отримував необхідну кількість енергії, достатньо вживати сезонні фрукти та овочі, а також зернові культури.
  • Вітаміни. У літньому віці дієтологи особливо рекомендують вживати мікронутрієнти, що уповільнюють старіння та склеротичні процеси, а також зміцнюючі судини та нервову систему: С, D, Р, K та вітаміни групи В.
  • Мінерали. Людям старшого віку необхідно регулярно заповнювати запаси мікро- та макроелементів. Особливо важливі їм кальцій, магній, калій, залізо, йод, фосфор.

У приватному пансіонаті для людей похилого віку Кривого Рогу «Забота любимых»» кількість вживаних поживних речовин регулюється відповідно до вказівок лікаря. У разі потреби передбачається коригування меню або окрема кухня.