Особливості харчування людей похилого віку
Вікові зміни позначаються на функціонуванні системи травлення та всього організму, тому харчування людей похилого віку має відбуватися з урахуванням перебудови основних обмінних процесів.
Чому людям похилого віку необхідно збалансовано харчуватися?
Правильне коригування раціону складається з урахуванням змін, що відбуваються в тілі:
- З роками стан зубів погіршується і їжа погано пережовується. Також скорочується кількість слинних залоз, атрофується жувальна мускулатура, і органи травлення дається додаткове навантаження.
- Змінюється рівень кислотності шлунка та його здатності, що перетравлюють, тому в кишечнику з’являється більше несприятливої мікрофлори.
- Маса печінки зменшується, а жовчний міхур збільшується в обсязі. В результаті підвищується ймовірність застою жовчі.
- Всмоктування поживних речовин у тонкій кишці сповільнюється в 2-3 рази, що позначається на засвоєнні жирів і вуглеводів.
- Кишкова перистальтика слабшає та частіше спостерігаються проблеми зі стільцем.
- Стінки судин стають менш еластичними та виникає ризик розвитку гіпертонії.
Такі зміни не тільки порушують роботу обмінних процесів та слабшають імунітет, а й можуть спровокувати розвиток гастриту, гепатиту, ожиріння, цукрового діабету, панкреатиту, ішемічної хвороби серця, атеросклерозу та низки старечих недуг. Неправильне харчування у рази збільшує ризик виникнення хронічних захворювань.
Основні рекомендації щодо харчування людей похилого віку
Метою наукової дисципліни геродієтики є вивчення якості та кількості їжі, необхідної для профілактики негативних вікових змін та швидкого старіння. Для клієнтів пансіонату для людей похилого віку у Кривому Розі «Забота любимых» раціон складається згідно з рекомендаціями дієтологів для літніх:
- Відмова від продуктів з великим вмістом холестерину, що сприяє утворенню атеросклеротичних бляшок.
- Різноманітність раціону, що дозволяє організму регулярно поповнюватися необхідною кількістю поживних речовин.
- Обмежене споживання солі, що призводить до набряку та підвищує ризик розвитку гіпертонії. Те саме стосується цукру: його допустима добова норма для людей похилого віку – не більше 50 грамів.
- Так як з віком почуття голоду притупляється, спеціальною їжею можна пробуджувати у людини похилого віку апетит. Для цього використовують ароматні приправи на кшталт часнику, зелені, невеликої кількості спецій, натуральних масел, які діють на смакові рецептори.
- В основі меню легкозасвоювані продукти, які не викликають серйозних харчових навантажень і позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. З цим завданням чудово справляється їжа, багата на клітковину.
- Дотримання 4-разового режиму харчування та рівномірний розподіл порцій по прийомах. У меню лише свіжа їжа, яка зберігається не більше 2 годин.
- Індивідуальний підхід до питань харчування з урахуванням стану організму та фактичних енерговитрат.
Не менш важливу роль відіграє і обстановка, в якій людина похилого віку вживає їжу. Вона має бути спокійною, без нервових переживань та стресів.
Потреба харчових речовин для людей похилого віку
З віком фізична активність знижується, і це додатково впливає на інтенсивність обмінних процесів. Для осіб віком від 60 до 74 років дієтологи рекомендують складати меню, при якому енергоцінність добового раціону досягає 2100-2300 ккал. Для людей старшого віку ця величина менша – 1900-2000 ккал. Потрібно також стежити за балансом поживних речовин, окремих вітамінів та мінералів.
- Білок. При його нестачі порушується функціонування м’язів та кісток, а надлишок дає зайве навантаження на нирки, печінку, спричиняє атеросклероз. Білок міститься в кисломолочних продуктах, рибі, м’ясі птиці, яйцях, зернових та бобових.
- Жири. Сприяють обміну холестерину, тому від них не варто відмовлятися. Їх достатньо міститься в молочній продукції, яйцях та нерафінованій олії.
- Вуглеводи. Щоб організм отримував необхідну кількість енергії, достатньо вживати сезонні фрукти та овочі, а також зернові культури.
- Вітаміни. У літньому віці дієтологи особливо рекомендують вживати мікронутрієнти, що уповільнюють старіння та склеротичні процеси, а також зміцнюючі судини та нервову систему: С, D, Р, K та вітаміни групи В.
- Мінерали. Людям старшого віку необхідно регулярно заповнювати запаси мікро- та макроелементів. Особливо важливі їм кальцій, магній, калій, залізо, йод, фосфор.
У приватному пансіонаті для людей похилого віку Кривого Рогу «Забота любимых»» кількість вживаних поживних речовин регулюється відповідно до вказівок лікаря. У разі потреби передбачається коригування меню або окрема кухня.